Zaprati Al Hana profile na FACEBOOK-u i INSTAGRAM-u
  • Nema proizvoda u košarici.

Savjeti

DODACI PREHRANI ZA AKTIVNE OSOBE

Bavljenje sportom prate fizički napori koji ostavljaju brojne efekte na organizam. Osobe koje imaju intenzivne treninge pažnju trebaju posvetiti profesionalnoj suplementaciji, koja uključuje sigurne, efikasne i legalne dodatke prehrani. Neki suplementi učestvuju u samom radu mišića i skeleta, te njihovom oporavku nakon fizičkog napora (dodaci prehrani na bazi soli magnezijuma ili aminokiselinski suplementi, kao i preparati koji održavaju zdravlje zglobova), ili pak utiču na energetski metabolizam ćelija i tkiva (dodaci koji sadrže koenzim Q10, NADH ili različite multivitaminske i oligomineralne formulacije).

  • Najčešće upotrebljavani oblici magnezijuma

Magnezijum oksid

Twinlab Magnesium 400mg

Je najčešći oblik magnezijuma (Mg) dostupan u apotekama, naročito u takozvanoj direkt formi. 

Magnezijum citrat

Haya magnezij citrat

Predstavlja so magnezijuma i limunske kiseline i jedan je od najčešćih oblika Mg na komercijalnom držištu, vjerovatno jer se solidno apsorbuje i ima pristupačnu cijenu. Omogućuje brzu apsorpciju Mg iz crijeva, ali u većim količinama može imati i blage do neznatne laksativne učinke. Najčešće je dostupan u formi tableta ili kapsula, mada postoje i direkt oblici.

Magnezijum malat

Kal Magnesium malate 400

Je možda i jedan od najkorisnijih oblika Mg za osobe koje se aktivno bave sportom. Maleinska kiselina kao supstrat učestvuje u energetskom ciklusu ćelija, gdje doprinosi sintezi ATP-a (visoko energetska molekula koja služi kao izvor energije za mišićni rad, ali i druge ćelijske procese). Efikasno je sredstvo protiv bolova i grčeva u mišićima. Dostupan je u formi tableta.

Magnezijum glicinat

Kal Magnesium glicinat 400mg

Predstavlja oblik Mg koji je vezan za aminokiselinu glicin, koja je jedan od inhibitornih neurotransmitera. Koristi se u svrhu postizanja mentalne opuštenosti i relaksacije, ali ima i efekat na smanjenje hronične boli i mišićne napetosti. Takođe je dostupan u formi tableta.

Magnezijum taurat

Kal Magnezij taurate

Je nešto rijeđi oblik Mg, a najviše je od koristi osobama koje imaju kardiovaskularne tegobe i bolesti jer ima pozitivan učinak na nepravilnosti srčanog ritma (aritmije). Mg i taurin zajedno stabilišu ćelijske membrane, snižavaju krvni pritisak, te poboljšavaju kontrakcije srčanog mišića.

Magnezijum hlorid

Ova vrsta Mg se često koristi kao dodatak losionima, gelovima ili kupkama u svrhu opuštanja mišića i sprečavanja grčeva. Ne preporučuje se oralna upotreba zbog izuzetnog laksativnog efekta i niske apsorpcije na nivou crijeva

  • Aminokiseline kao suplementi

L-lizin

TWL Lysin a100

Je esencijalna aminokiselina koja učestvuje u sintezi kolagena pa pomaže kod oporavka hrskavice i vezivnog tkiva. Kod nedostatka lizina sinteza kolagena i apsorpcija kalcijuma su usporene što dovodi do slabljenja cijelog lokomotornog sistema i povećane krhkosti kostiju. Posebno se preporučuje osobama koje imaju probleme s koljenima. Kako pomaže regeneraciju zglobova i rast mišićne mase čest je dodatak prehrani profesionalnih sportista. U kombinaciji sa vitaminom C, efikasno je sredstvo u suzbijanju i terapiji rekurentnih infekcija izazvanih herpes virusom. 

L-glutamin

Solaray L-glutathione

Kod sportaša potiče brži oporavak mišića i zacjeljivanje eventualnih povreda. Dovoljan unos glutamina smanjuje gubitak mišićne mase sportista.  Naročito se preporučuje za vrijeme priprema i intenzivnijih perioda takmičenja, te u sportovima izrazite snage za brz oporavak i dobru formu mišića.

  • Preparati koji čuvaju zdravlje zglobova

Dodaci prehrani koji sadrže glukozamin, kondroitin i MSM

…Su preparati namijenjeni za sprečavanje propadanja i pomoć pri oporavku zglobnih hrskavica. Koriste se u prevenciji i terapiji degenerativnih oboljenja zglobova, poput artritisa, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, ali pomažu i oporavak zglobova kod intenzivnog bavljenja sportom. Potiču sintezu proteoglikana i glikozaminoglikana, te djeluju na obnovu oštećene zglobne hrskavice. Povećavaju viskoznost sinovijalne tečnosti i olakšavaju pokrete, smanjuju bolove i upalne procese izazvane sportskim povredama i starenjem.

Evalar Honda krema 50g

  • Preparati koji utiču na energetski metabolizam

Koenzim Q10

Twl Mega CoQ10

Koenzim Q10 je esencijalna supstanca, koja je topiva u mastima. Prisutan je u svim ćelijama našeg tijela. Sastavni je dio procesa kojim se gotovo sva energija u mitohondrijima stvara u obliku ATP (adenozin-trifosfat) molekule. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava energetske procese. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja. Zbog povećane potrebe za stvaranjem ćelijske energije (ATP-a), znantnu korist od dodatnog uzimanja koenzima Q10 imaju i sportisti.

NADH – Nikotinamid adenin dinukleotid

Kal NADH

NADH je skraćenica za supstancu označenu kao nikotinamid adenin dinukleotid. «H» u nazivu označava visoko energetski vodonik i ukazuje na reduciranu formu koenzima (oksidirana forma je NAD+ ). Kao koenzim, NADH je veoma važan jer omogućava enzimima da kataliziraju važne biološke procese te stvaraju produkte koji su neophodni organizmu da bi preživio. Slično kao i koenzim Q10 učestvuje u sintezi ATP molekula i stvaranju ćelijske energije. NADH se preporučuje svakome čiji stil života zahtijeva više energije, vitalnosti i moždane aktivnosti, uključujući i profesionalne sportiste.