Zaprati Al Hana profile na FACEBOOK-u i INSTAGRAM-u
  • Nema proizvoda u košarici.

Savjeti

Escherichia coli (E. coli)

Bakterija E. Coli je najpoznatiji mikroorganizam i normalni je stanovnik probavnog sistema čovjeka. Jedan je od najučestalijih uzročnika infekcija. Pored infekcija mokraćnog i probavnog sistema može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, meningitis kod novorođenčadi kao i teži oblik sepse. Glavni simptomi i znakovi infekcije urinarnog trakta su: često mokrenje, tamniji ili krvavi urin, pečenje pri mokrenju, bol u donjem dijelu leđa, kao i bol u donjem dijelu trbuha. U težim slučajevima se može javiti i povišena tjelesna temperatura, a laboratorijskom analizom urina uočava se i povećan broj leukocita.

Prevevencija i liječenje

Urinarne infekcije su najčešće bakterijske infekcije kod čovjeka u svim starosnim dobima ali pokazuju veliku varijabilnost u odnosu na uzrast I spol.

Kod djevojčica I žena su češće toliko da 1 od 5 žena ima iskustva sa urinarnim infekcijama jer kratka uretra olakšava kontaminaciju, recidive I prelaz u hronični tok.

Kod muškaraca do 50 godina su rijetke a poslije 60. Godine muškarci sustižu žene po incidenciji obolijevanja zbog opstrukcije usljed hiperplazije prostate. Uzročnik je E. coli 80-90%.

Kod težih oblika infekcija liječenje se provodi uglavnom upotrebom antibiotika i prirodnih preparata. Treba znati da antibiotici ne uništavaju samo loše bakterije već i one korisne. Stoga učestala primjena antibiotika slabi imuni sistem i dovodi do ponavljajućih infekcija što može dovesti do rezistencije bakterija na antibiotik.

 

Divlji origano

Najdjelotvorniji prirodni antibiotik koji dokazano djeluje na  urinarne infekcije uzrokovanie E. Coli je ulje divljeg origana (Origanum vulgare). Postoji vise od 20 vrsta divljeg origana a razlika je u količini aktivinih supstanci koje posjeduju. Vrsta koja raste na našem području je Origanum vulgare koja je poznata I kao Vranilova trava, Mravinac, Divlji mažuran. Biljka naraste do 40 cm, ima uske kopljaste listove I crvenkasto-roze cvijetove. Zbog visoke koncentraceije Karvelola posjeduje izuzetna antibakterijska svojstva.

Obzirom da su urinarne infekcije dugotrajne najjednostavnija je upotreba kapsula ulja divljeg origana u bazi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Pored dokazanog pozitivnog djelovanja na urinarni sistem ulje divljeg origana se koristi kod infekcija  s Candidom, respiratornih infekcija, akutnih i hroničnih sinusitisa, gljivičnih i bakterijskih infekcija probavnog sistema.

D Manose i CranActin

D manoza je monosaharidni šećer koji se čvrsto vezuje za površinske izdanke E. Coli pri čemu se E. Coli mokrenjem izbacuje iz urinarnog sistema. Ona NE UNIŠTAVA ni dobre ni loše bakterija. Bezopasna je I mogu je koristiti trudnice, djeca I dijabetičari. Dostupna je u kapsulama i kapima pogodnim za mlađu djecu .

Al Hana Brusnica kapi 30ml

Slično djelovanje ima i brusnica (Vaccinium vitis idaea) koja sadrži tvar pod nazivom proantocijanidin koji spriječava vezivanje uropatogenih sojeva E. Coli za stanice domaćina i olakšava njeno izbacivanje. Aktivne komponente brusnice djeluju antibakterijski, antiinflamatorno, analgetski i diuretski. Brusnica se u Al Hana apotekama može naći u obliku kapi i čaja.

Pored aktivnih komponenti brusnice, D manoze i ulja divljeg origana kod urinarnih tegoba se još koristi uva koja ima snažno antiseptičko djelovanje i urološki čaj koji predstavlja kombinaciju bilja za ublažavanje tegoba kod infekcija mokraćnih puteva.

Al Hana Čajna mješavina za urološke probleme 50g

Uva (Uva ursi) je višegodišnja biljka iz porodice Ericaceae. Poznata je pod nazivima I medvjeđe grožđe, gornik, crvena planina. Uvin čaj se priprema od listova koji imaju gorki ukus, a sadrže vitamine B i C, arbutin, tanine, flavonoide, hidrkinon. Aktivna tvar arbutin eliminiše bakterije u mokraćnim kanalima i crijevima. Pomaže u eliminaciji pijeska i kamena u bubregu. Liječi infekcije bešike i mokraćnih kanala. Ne treba kombinirati sa brusnicom jer ona poništava njen učinak.

Uva se može kombinovati sa sodom bikarbonom da bi se stvorila bazna sredina jer ne djeluje u kiseloj sredini. Ova kombinacija je dobra za ljude koji imaju osjetljiv želudac. Soda se ne stavlja u čaj direktno već se rastvori u vodi I popije, a nakon 15 minuta popije se uvin čaj. Dnevno se piju 2-3 šolje čaja. Uz ovaj čaj je potrebno unositi velike količine tečnosti bar 1,5 l dnevno I redovno mokriti.Da bi se postigli rezultati čaj se uzima 3-4 nedjelje bez prestanka. Nakon toga se pravi pauza od mjesec dana.

Uvin čaj ne smiju da konzumiraju trudnice I djeca ispod 12 godina, dojilje, ljudi koji imaju čir, žene koje planiraju trudnoću, osobe sa oboljenjem jetre, bubrega, srca I oštećenjem mrežnjače.