Zaprati Al Hana profile na FACEBOOK-u i INSTAGRAM-u
 • Nema proizvoda u košarici.

Savjeti

KAKO NJEGOVATI I OJAČATI KOSU KOD KUĆE?

Kosa je jedan od simbola ženske ljepote. Međutim, jednako je važna i muškarcima, na što upućuje činjenica da zbog problema vlasišta često posjećuju dermatologe.

Metabolizam kose je brz i zahtjevan te podložan utjecajima organizma i okoline. Ne smije se zanemariti ni utjecaj životne dobi. Zato je sasvim normalno da mijenja boju, kvalitetu i izgled.

Naprimjer, boja kose, njena debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u dlaci. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta dlaka, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna.

Kosa se tokom života stalno mijenja. Životni ciklus kose varira od dvije do pet godina, i prolazi kroz tri faze:

 • anagena ili faza rasta traje od dvije do šest godina;
 • katagena ili prijelomna faza traje samo dva tjedna;
 • telogena ili faza ispadanja –traje između tri i četiri mjeseca.

Kosa raste zbog umnožavanja epitelnih stanica korijena, da bi nakon prijelomne ušla u fazu fiziološkog ispadanja, što je posljedica normalnih procesa starenja i zamjene nakon završena životnog ciklusa. Sve dlake nisu istodobno u istoj životnoj fazi, što se može potvrditi trihogramom, tj. pregledom korijena 50 do 70 iščupanih vlasi. U normalnom nalazu tako ćemo utvrditi da je 85 % dlaka u fazi rasta, 0,5 do jedan posto u prijelaznoj fazi, a 15% dlaka u fazi ispadanja (normalnim se smatra dnevno ispadanje od 70 do 100 vlasi).

Treba znati i da 80 posto strukture dlake čine bjelančevine, od kojih je glavna keratin, koji je hidrofilan, tj. ima sposobnost vezanja vode. U prosjeku, svi tipovi kose sadrže 10 posto vode.

Kako ojačati kosu kod kuće: ispravno, brzo, učinkovito

TAJNA 1. Pravilna njega
 1. Pridržavajte se periodičnosti u pranju kose. Za jednu vrstu potrebno je dnevno pranje, a za drugu je dovoljno svaka tri dana.
 2. Odgovorno pristupite pitanju odabira šampona. Uzmite u obzir njegov sastav i svrhu za određeni tip kose.
 3. Ispravno nanesite sredstvo na kosu: samo na vlažnu i samo s dlana.
 4. Pjenu temeljito isperite, kosu isperite nekoliko puta.
 5. Uzdržite se od češljanja dok je kosa vlažna.
TAJNA 2. Domaće maske

Običan žumanjak, koji se koristio kao pjena za sapun, nazvan je jednim od popularnih lijekova starijih vremena. Uputa je jednostavna: dobro umutite žumance, nanesite ga na vlažnu kosu i utrljajte u vlasište, a nakon toga isprati. Sve je kao sa šamponom. U jajetu se nalazi puno korisnih vitamina koji pomažu ojačati kosu.

TAJNA 3. Primjena ulja

Ulja na bazi ljekovitog bilja već su dugo poznata kao izvrsna sredstva za učvršćivanje kose. Svaka od njih sposobna su intenzivno njegovati kosu, aktivirati cirkulaciju krvi, ojačati folikule. Ulja se široko koriste za poticanje rasta kose. Za suho vlasište pogodne su osnovne mogućnosti dobivene iz sjemenki različitih biljaka: soja, maslina, repica, badem, makedamija, argan, kokosov orah, shea maslac.

Ulja se koriste kao osnovno sredstvo u pripremi maski za kosu ili se koriste bez dodavanja drugih komponenti.

Tri vrste ulja – burdock, ricinusovo i heljdovo – desetljećima (pa i stoljećima aktivne uporabe) su se pokazale kao najbolji narodni lijekovi za obnovu kose i poboljšanje zdravlja.

Masaža s baznim ili esencijalnim uljima koja reguliraju ravnotežu vode i lipida i sprečavaju pojavu peruti također je korisna.

Al Hana RICINUSOVO ULJE 100ML

TAJNA 4. Pravi proizvodi

Za njegovanu i zdravu kosu potrebno je, osim maski regulisati i vašu prehranu, ukloniti iz nje sve štetne sastojke.

Pravilna prehrana koja je dio procesa jačanja kose treba biti bogata željezom, kalcijem i omega kiselinama.

Svakako svaki dan jedite orašaste plodove, jaja i mliječne proizvode.

Kao što smo već rekli, vrlo je važno da svi vitamini, makro i mikroelementi uđu u naše tijelo zajedno s hranom, a ako je prehrana raznolika i nema problema s gastrointestinalnim traktom, onda je to dovoljno za napajanje kose. Ali, ako je kosa oslabljena, sklona gubitku, onda im treba dodatni izvor svih korisnih tvari, a ovdje nam u pomoć dolaze vitaminski kompleksi.

Na policama apoteka danas postoji mnogo različitih vitamina i lijekova usmjerenog djelovanja i vitaminskih kompleksa posebno dizajniranih za kosu.

 • Vitamin A zadržava vlagu u strukturi kose i sprečava gubitak kose.
 • Vitamin B apsolutno je neophodan za ubrzavanje rasta: posebno B1, B6, B7, B12.
 • Vitamin C potiče cirkulaciju krvi u vlasištu, zbog čega hrana najvjerojatnije ulazi u folikule dlake.
 • Vitamin E pruža čvrstoću kose i zdrav sjaj

Solaray Liposomal Vitamin C 400 mg

Solaray Vitamin E ulje

TWINLAB Stress B-complex caps

Kal Hair Force a 60