Zaprati Al Hana profile na FACEBOOK-u i INSTAGRAM-u
  • Nema proizvoda u košarici.

Savjeti

PROLJETNI UMOR

Početkom proljeća, prelazak iz hladne i uglavnom svjetlošću oskudnije zime, u doba povećanja temperature i dužih perioda dnevnog svjetla, dolazi do promjena i u našem organizmu. Te promjene se uglavnom manifestuju kao nedostatak energije, letargijom, umorom, iritabilnošću, neraspoloženjem pa čak i pojavom bolova poput migrene, bolova u zglobovima i slično.

Istraživanja pokazuju da se svaka druga osoba  susreće sa ovim stanjem, te češće pogađa žensku populaciju. Taj fenomen nazivamo proljetnim umorom. To je skup simptoma koji se javljaju kao posljedica, najvjerovatnije, hormonalnih promjena usljed povećane izloženosti dnevnom svjetlu koja povećava produkciju serotonina koji je u zimskom periodu bio niži a preovladavao je melatonin.

Serotonin je hormon odgovoran za naše raspoloženje i osjećaj sreće i zadovoljstva.

Zimski period znači i sniženje tjelesne temperature čovjeka, a kraći dani reduciraju i aktivnosti, dok proljeće donosi nagli porast temperatura što vodi porastu i tjelesne temperature koja uzrokuje dilataciju krvnih sudova što dovodi do sniženja krvnog pritiska, usporava se metabolizam, a i ostali procesi organizma se prilagođavaju novim uslovima.

Usljed povećanja serotonina dolazi do pada nivoa melatonina pa je kvaliteta sna smanjena. Ovaj hormonalni preokret u konačnici rezultira umorom i povećanom potrebom za spavanjem.

Taj period adaptacije ne traje na sreću dugo, kada se razina serotonina stabilizira i naše raspoloženje i energetski nivo se poboljšavaju.

Kako pomoći tijelu u ovom periodu?

Osigurati dovoljno kvalitetnog sna

  • Noćni san omogućava da se tijelo odmori kako bi tokom dana imali više energije za obavljanje različitih aktivnosti. Također tokom sna se obnavljaju i fiziološke funkcije.

Ispravna ishrana

  • Česti manji obroci, kako bi se razina glukoze u krvi održala stabilnom tokom cijelog dana. Hrana treba da bude svježa, lagana i raznovrsna, a proljeće upravo nudi veliki izbor voća i povrća,
  • Izbjegavati masnu i rafiniranu hranu. Masniji obroci se dugo probavljaju što dodatno povećava osjećaj umora kod čovjeka.

Tjelesna aktivnost

  • Posebno ako je moguće obavljati je na otvorenom i u jutarnjim satima. Stimulisat će protok krvi, podići nivo energije i poboljšati san.

Ne zaboravite unijeti dovoljne količine vode i to od 1.5 do 2l tokom dana.

Nekada simptomi proljetnog umora onemogućavaju čovjeku da adekvatno obavlja dnevne aktivnosti. Tada može posegnuti za određenim suplementima koji će povećati energiju, raspoloženje i pomoći organizmu da lakše prođe kroz ovaj period.

 SKUPINA VITAMINA B

U našim apotekama možete pronaći preparat koji sadrži posebno balansiranu skupinu vitamina b i c  Stress B complex.

Stress B complex

Vitamini B skupine doprinose normalnom funksionisanju nervnog sistema, kardio -vaskularnom sistemu i metabolizmu stvaranja energije.

Doprinose lijepom izgledu kože i kose, zdravlju sluznica i vida, stvaranju energije, crvenih krvnih ćelija, sintezi aminokiselina, te doprinose normalnim mentalnim performansama.

GABA

Gama amino – buterna kiselina je glavni inhibitorni neurotransmiter. Kao suplement ima ulogu prirodnog sredstva za smirenje, poboljšanje sna, smanjuje umor, ublažava hroničnu bol i ubrzava oporavak nakon tjelesnih aktivnosti. Ima veoma važnu ulogu u prevenciji depresije. Poboljšava raspoloženje i olakšava predmenstrualne tegobe.

Haya gaba 500mgx100

Jedini izvor GAM-e iz hrane su fermentirani proizvodi kao što su kefir i kiseli kupus.

5-HTP

5 – Hidroksi triptofan je prekursor serotonina.

Haya 5 HTP

Komercijalno se dobiva iz Afričke biljke Griffonia simplicifolia. Djeluje u centralnom nervnom sistemu gdje povećava produkciju serotonina što dovodi do poboljšanja općeg raspoloženja, povećanja energije, poboljšanja sna te prevencije anksioznosti i depresije. Koristi se kod brojnih stanja koja su povezana sa smanjenjem nivoa serotonina kao što su depresija i anksioznost, gojaznost i prejedanje, insomnija i bolovi poput fibromijalgije i migrena.