Zaprati Al Hana profile na FACEBOOK-u i INSTAGRAM-u
  • Nema proizvoda u košarici.

Savjeti

SUPLEMENTACIJA U PERIODU TRUDNOĆE

Trudnoća je poseban period za svaku ženu. To je razdoblje koje ima vrlo značajnu , sentimentalnu ulogu i zbog toga je od posebne važnosti obratiti  pažnju na pravilnu prehranu i unos odgovarajućih suplemenata.

  1. Folati i folna kiselina

Na prvom mjestu treba spomenuti folate i folnu kiselinu. Folna kiselina je vitamin B9 koji je topiv u vodi. Korištenjem folne kiseline, odnosno folata u periodu prije začeća i tokom prva 3 mjeseca trudnoće smanjuje se rizik od pojave defekta neuralne tube do 70% 

RDA preporučena doza iznosi 0,4 – 0.8 mg na dan.

Postoji značajna razlika između folata i folne kiseline.

Folati su prirodna forma vitamina i u ljudskom organizmu se u 90% slučajeva nalaze u formi metiltetrahidrofolata. ( 5 – MTHF ).

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina i da bi se iskoristila, folna kiselina se u tijelu mora pretvoriti u 4 različita oblika. Zbog toga se preporučuje uzimanje aktivnog oblika folne kiseline, metilfolata jer je odmah na raspolaganju za biološku akrivnost ( 7% je veća bioraspoloživost ).

Kal Methyl folat 90x400mcg

Twinlab Folic acid 600mg a100

2. Željezo

Tokom trudnoće potrebe za željezom se značajno povećavaju. Nedostatak željeza koji dovodi do anemije u trudnoći, izlaže ženu češćim urinarnim infekcijama.

Vitamin C pomaže apsorpciju željeza, dok mlijeko i čaj mogu poništiti učinak suplementacije željeza!

Twinlab Iron 100cps

Solaray Liposomal Vitamin C 400 mg

Od ostalnih značajnijih suplemenata trebamo spomenuti vitamine :

  • Vitamin A,
  • Vitamni B12,
  • Vitamin D,
  • Kalcij i
  • Magnezij
 

Pored navedenih proizvoda, za trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću preporučujemo –  DIETPHARM CENTRAVIT PRENATAL